Czy burgery mogą być zdrowym posiłkiem? - Wroinfo.pl

Czy burgery mogą być zdrowym posiłkiem?

Burgery są klasycznym daniem, które największą popularnością cieszy się w okresie letnim. Co ważne, mogą one być częścią zdrowej i zbilansowanej diety, a w szczególności, gdy próbuje się różnych źródeł chudego białka oraz pożywnych dodatków pełnych witamin i minerałów. Jednym z powodów, dla których burgery są określane jako niezdrowe, jest to, że często myśli się o nich jako o opcji fast food, w której zazwyczaj podaje się je z frytkami i napojem gazowanym. Brakuje im składników odżywczych, ale ma to miejsce w przypadku dań przygotowywanych na szybko, w sieciówkach. Co innego, jeśli mowa o burgerowniach i restauracjach, które oferują kanapki przekładane mięsem i świeżymi warzywami oraz sosami.
fot. materiał partnera

Dlaczego burger może być zdrowym posiłkiem?

Wartość odżywcza burgerów będzie się różnić w zależności od ich wielkości i sposobu spożycia. Co istotne, takie burgery, jak Double Smash Pasik od PasiBusa, który szerzej jest opisywany na https://pasibus.pl/pl/menu/wypasik/double-pasik/, mogą być doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Znajduje się w nich żelazo, witamina B12 i cynk, co wspomaga syntezę DNA oraz układ odpornościowy. 

W zależności od sposobu podania i przygotowania, jedne burgery będą miały większą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a inne mniej. Jeśli problemem jest cholesterol, to dobrym wyborem będą produkty o niższej zawartości tłuszczu. Dodanie do burgera pełnoziarnistej bułki to gwarancja dostarczenia do organizmu węglowodanów i błonnika i około 150 kalorii. Natomiast ser i przyprawy mogą się różnić w zależności od indywidualnych preferencji.

Burgery bez wołowiny – czy to dobra alternatywa dla klasyka?

Biorąc pod uwagę wartość odżywczą zawartość białka w burgerach z indyka, kurczaka, czy łososia będzie podobna do tych z wołowiny o podobnej wielkości. Hamburgery z drobiu  mogą być nieco chudsze w zależności od rodzaju użytego mięsa, a hamburgery z łososia mają wyższą zawartość zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3. Wegetariańskie alternatywy, które zrobione są ze zbóż, fasoli oraz różnych warzyw mogą mieć mniej białka, ale będą zawierać więcej węglowodanów i błonnika. Inne burgery z alternatywnym mięsem składają się z białek roślinnych takich jak groszek, czy ryż.

Sztuczki na zdrowe burgery

Jeśli ktoś chce zrobić swojego burgera w domu, to może pomyśleć o tym, gdzie i jak dodać warzywa do posiłku oraz jak można dodać kolejne źródło błonnika albo złożonych węglowodanów. Trochę tłuszczu z cienkiego kawałka sera lub awokado może poprawić smak i nadać burgerowi sytości. Przyprawy takie jak majonez, sosy, czy ketchup mogą zawierać większość ilość kalorii, dlatego lepiej uważać z ich dodawaniem. Dzięki temu burger będzie zdrowszy.

Więcej z Wroinfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *