Trochę Włoch we Wrocławiu. Co znajdziemy na Jarmarku Produktów Włoskich?
Włoska kuchnia cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Pizzę, sery pleśniowe, mięsa czy makarony kocha niemal każdy z nas. Teraz możemy zaopatrzyć naszą kuchnię w regionalne produkty prosto z Sardynii, Veneto, Apulii, Sycylii, Toskanii, Trentino i Emilii Romagna.
Do 31 października na placu przy ul. Szewskiej przy Kościele Św. Marii Magdaleny zagości Jarmark Produktów Włoskich. 13 stoisk jest wypełnionych tradycyjnymi włoskimi produktami rozpoczynając od salami, szynki Culatello, przez makarony, Mortadelle, ciasteczka cannoli siciliani, pasty migdałowe, sery parmeggiano reggiano, pecorino, sery z dodatkiem pieprzu, aż po pistacje, oliwki, suszone pomidory, oliwę czy chleb. Na jarmarku nie zabraknie także ręcznie wykonanych ozdób, biżuterii czy jedwabnych i bawełnianych szali.
Uczestnicy wydarzenia mają okazję do sprawdzenia swoich umiejętności w zakresie targowania oraz podszkolić język włoski. Dla tych, którzy nie znają tego języka będą mogli skorzystać z usług polskojęzycznego opiekuna.
Jak wskazują organizatorzy: Włosi goszczą w wielu europejskich i polskich miastach, ale najbardziej upodobali sobie Wrocław i z wielką ochotą co roku do nas wracają z najlepszymi swoimi produktami.