Nowy mieszkaniec wrocławskiego ZOO. To mały nosorożec indyjski - Wroinfo.pl

Nowy mieszkaniec wrocławskiego ZOO. To mały nosorożec indyjski

We wrocławskim zoo doszło do wyjątkowych narodzin. Przez ponad 155 lat funkcjonowania ogrodu zoologicznego nie przyszedł na świat żaden nosorożec indyjski.
fot. Wrocławskie ZOO

Nowy mieszkaniec ZOO

W środę, czyli Święto Trzech Króli, na świat przyszedł długo wyczekiwany maluch. Poród zgłosiła Justyna Nowicka, która w tym dniu miała dyżur u nosorożców.

Tak się złożyło, że dostałam chyba najlepszy prezent jaki mogłam sobie wymarzyć, bo tego dnia obchodziłam urodziny. Poród przebiegł szybko, a Maruška od razu wiedziała co robić, choć to jej pierwsze młode. Zwiedzający jeszcze nie mogą jej zobaczyć, ale zostanie z nami co najmniej dwa lata, więc będzie jeszcze okazja. Na razie musimy poczekać aż samiczka trochę podrośnie i zrobi się cieplej na dworze

– mówi Justyna Nowicka.

Jest to wyjątkowe wydarzenie, ponieważ w ciągu 155 lat funkcjonowania wrocławskiego zoo nie było takich narodzin. Córka Maruški i Manasa jest nadzieją na przetrwanie gatunku nosorożca indyjskiego.

Radosław Ratajszczak, prezes zoo, mówi o relacjach nosorożcowej mamy z dzieckiem:

Maruška, mimo, że została pierwszy raz matką, zachowuje się wspaniale. Pilnuje córki, karmi i jest bardzo delikatna, co może śmiesznie brzmieć przy zwierzęciu o masie ciała przekraczającej często 2 tony. Na przykład, jak się kładzie, to bardzo uważa, aby małej nie przygnieść, a nawet ją odsuwa rogiem na bok.

Poniżej nagranie z porodu nosorożca:

Mały nosorożec nie ma jeszcze imienia, ale na pewno niedługo się to zmieni.

Nosorożce indyjskie zagrożone wyginięciem

Nosorożce indyjskie można zobaczyć wyłącznie w 66 ogrodach zoologicznych na całym świecie. W ostatnim roku na świat przyszło tylko 7 małych nosorożców. Głównym powodem tak rzadkich narodzin jest fakt, że samice osiągają dojrzałość płciową dopiero w 6-8 roku życia. Sama ciąża trwa aż 18 miesięcy i zwykle przynosi na świat tylko jedno dziecko.

Kolejnym wyzwaniem jest łączenie par. Samce żyją samotnie, a samice w stadach z młodymi. Łączą się tylko w okresie rui.

Jednym z problemów są również koszty. Ponieważ ta rasa powinna mieć przygotowane dwa wybiegi zewnętrzne i dwa wewnętrzne z basenami i błotem. Ponadto są to zwierzęta które zjadają około 25 kg pożywienia dziennie.