Nietypowe dania z piekarnika
Jeżeli w Twojej kuchni zagościł już wymarzony piekarnik pod zabudowę, pora rozpocząć wykorzystywanie jego możliwości. Dania z piekarnika są znacznie zdrowsze od tych przygotowywanych na patelni, ponieważ używa się do nich mniej tłuszczu. Co więcej, podpiekane w piekarniku mięsa, warzywa i inne produkty spożywcze charakteryzują się wyśmienitym smakiem, który trudno uzyskać w jakikolwiek inny sposób. Poniżej przedstawiamy garść pomysłów na nietypowe dania z piekarnika, którymi oczarujesz swoją rodzinę oraz gości.
Aby wymyślać wyjątkowe dania z piekarnika, warto mieć świadomość tego, jakie możliwości gwarantuje posiadany sprzęt. Współcześnie produkowane piekarniki pozwalają między innymi na:
- grzanie: z góry, z dołu, z góry i dołu,
- grillowanie: lekko, średnio lub mocno, z nawiewem lub bez,
- korzystanie z termoobiegu równomiernie rozprowadzającego ciepłe powietrze w całym piekarniku,
- rozmrażanie.
Niektóre piekarniki mają także dodatkowe, rzadziej spotykane funkcje, na przykład:
- pieczenie na rożnie,
- wytwarzanie pary.
Pomysły na nietypowe dania z piekarnika
Pieczenie potrawy w piekarniku wymaga czasu, jednak w przeciwieństwie do smażenia czy gotowania nie potrzebuje więcej ingerencji z Twojej strony. Jeżeli masz piekarnik pod zabudowę, wystarczy, że ustawisz określony tryb grzania, temperaturę i czas pieczenia. Później możesz zająć się innymi czynnościami, od czasu do czasu zerkając, jak wygląda Twoje danie.
Zapiekanki
Chociaż sama zapiekanka to jedna z najpopularniejszych potraw serwowanych z piekarnika, jej składniki mogą być bardzo nietypowe. Zamiast często spotykanego makaronu, sosu pomidorowego i sera postaw na rzadziej spotykane kompozycje smakowe! Być może zainteresuje Cię zapiekanka z burakami, szpinakiem, orzechami włoskimi i serem feta. Ciekawą propozycję stanowi także zapiekanka z ziemniakami, brokułami i dorszem w sosie beszamelowym.
Pieczywo
Proste nie oznacza nietypowe. W czasach, gdy większość ludzi kupuje pieczywo w sklepie, Ty możesz częstować swoich bliskich własnymi wypiekami. Dotyczy to zarówno puszystych, maślanych bułeczek (idealnych na przykład do domowych burgerów), jak i chlebów, bagietek czy rogali. Piekąc pieczywo we własnym piekarniku, masz pełną kontrolę nad używanymi składnikami. Możesz dodawać zdrowe mąki, ziarna lub suszoną żurawinę.
Pieczone owsianki
Owsianka pieczona w piekarniku to zdrowy i wyjątkowo smaczny pomysł na śniadanie. Przygotuj swoje ulubione składniki wieczorem. Mogą być to płatki owsiane, mleko, miód, rodzynki, jabłko, cynamon i sok z cytryny. Rano wystarczy jedynie rozgrzać piekarnik i piec w nim owsiankę przez 20-25 minut. Z pewnością przypadnie Ci do gustu skarmelizowana skorupka na jej wierzchu i miękki, aksamitny środek.
Zapiekane zupy
Jak to? Przecież zupy się gotuje? Tak, ale można też nadać im oryginalny sznyt, zapiekając je bezpośrednio przed podaniem. To doskonały pomysł w przypadku francuskiej zupy cebulowej, która przepysznie komponuje się z dodatkiem sera. Po rozlaniu zupy, do małych naczyń żaroodpornych, oprósz ją tartym serem i wstaw do piekarnika, by ser zapiekł się na wyśmienitą, skarmelizowaną skorupkę.