Kebab we Wrocławiu. Gdzie zjeść turecką potrawę?
Kebab to turecka potrawa składająca się z pity, grillowanego mięsa, sosu oraz warzyw. W Turcji przygotowywany jest z mięsa baraniego, lecz w Polsce często przyrządzany jest z mięsa drobiowego, wołowiny bądź wieprzowiny. We Wrocławiu mamy wiele restauracji, w której serwowane jest to danie. Przedstawiamy 5 z nich.
#1 Czarna Cebula Gemüse
Kebab przygotowyway jest z soczystego mięsa z udek z kurczaka lub cielęciny z dodatkiem grillowanych lub świeżych warzyw, sera tureckiego, autorskiej kompozycji przypraw oraz sosów, a to wszystko schowane jest w pysznej bułce lub tortilli bądź podane w boxie lub na talerzu. Za smak tureckiego specjału odpowiada finalista 4 edycji programu Top Chef – Adam Adamczak. Jest on na liście TOP 300 Szefów Kuchni z całego świata.
Adres: ul. Olszewskiego 23B
Zobacz też: Tajskie restauracje we Wrocławiu. Gdzie zjeść aromatyczne jedzenie w stolicy dolnego śląska?
#2 KEBZ
Na klientów czeka tutaj pyszny, starannie przygotowany kebab w wielu wariacjach. Osoby lubiące dużą porcje mięsa, będą z pewnością zadowolone, ponieważ każde kebab wypełniony jest nim aż po brzegi. KEBZ uważany jest za jeden z lepszych lokali z tureckimi potrawami we Wrocławiu.
Adresy:
- Nowowiejska 82
- Rydygiera 23
Zobacz też: Najlepsze sushi we Wrocławiu? 5 restauracji z japońskimi potrawami
#3 RAMZES
Menu z Ramzesie jest bardzo rozbudowane, dzięki czemu klienci mają szeroką ofertę dań. Poza klasycznym kebabem można tu zjeść także dania obiadowe takie jak filet z kurczaka w panierce, ryba czy szaszłyk. Mięso jest soczyste, a warzywa zawsze świeże.
Adres: ul. Sienkiewicza 29a
Zobacz też: 5 włoskich restauracji we Wrocławiu
#4 Sultan
To kolejne miejsce na mapie kulinarnej Wrocławia, do którego warto się wybrać. W Sultanie również menu jest szerokie. Poza klasykami można także spróbować wegetariańskiej wersji fast fooda z dodatkiem falafela. Fani mięsa mogą skosztować Lahmacum, które wypełnione jest tylko i wyłącznie baraniną z wołowiną.
Adres: Jedności Narodowej 62\3c
#5 Kebab King
Założycielem królewskiej restauracji są Kurdowie. Pierwszy lokal powstał w 2010 roku i odniósł ogromny sukces. Obecnie w całej Polsce jest 41 lokali. Właściciele posiadają hurtownię mięsa, piekarnię oraz produkcję składników orientalnych. Wszystkie składniki produkowane są w Food King Production i to właśnie odpowiada za sukces lokalu.
Adres: ul. Wrocławska 2