Przedszkolaki z Gajowic wzięły udział w warsztatach fermentacyjnych - Wroinfo.pl

Przedszkolaki z Gajowic wzięły udział w warsztatach fermentacyjnych

Dzieci podczas zajęć przygotowały zakwas z buraków, który będą mogły zabrać na święta i wspólnie z rodzicami przyrządzić z niego wigilijny barszcz.
Warsztaty fermentacyjne – przygotowywanie solanki – fot. Tomasz Hołod, źródło: www.wroclaw.pl

Dzieci z Przedszkola Gajowickie Skrzaty, po raz trzeci wzięły udział w zajęciach z cyklu „Gajowickie Skrzaty Zdrowo Fermentują”. W ramach zajęć, przedszkolaki w każdy trzeci wtorek miesiąca uczą się jak kisić warzywa. Najmłodsi we wrześniu nauczyli się jak kisić ogórki, w październiku kapustę pekińską, a w listopadzie przyszła pora na fermentację buraków.

Przedszkolaki w strojach kucharskich posłuchały o właściwościach buraków oraz o tym, że buraki w X wieku, wraz z mięsem i grzybami były poczęstunkiem.

Kiszenie krok po kroku

Przedszkolaki doskonale wiedziały, że kiszenie buraków należy rozpocząć od przygotowania solanki. Następnie Pan Arkadiusz Dziakowski, właściciel firmy Zdrowy Ferment we Wrocławiu pokazał dzieciom co należy włożyć do słoika: kawałeczek chrzanu i 3-4 ząbki czosnku. Kolejno najmłodsi wrzucili do niego imbir, ziele angielskie oraz 3 liście laurowe. To wszystko pod okiem Pana Arka.

Ostatecznie w słoiku wylądowały buraki oraz cebula przygotowane przez rodziców w domu. Każdy słoiczek został podpisany przez panią dyrektor. Gdy zakwas będzie gotowy, dzieci będą mogły zabrać go do domu i wspólnie z rodzicami przygotować świąteczny barszcz.

Dodatkowo podczas zajęć dzieci miały okazję spróbować soku z buraków, wykonanego w sokowirówce.

Podczas całych zajęć obecna była telewizja – WrocławTV, dzięki czemu powstał film z wydarzenia:

Źródło: wroclaw.pl

Więcej z Wroinfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *