Wrocławska Feta, czyli festiwal piwa, wina i serów. Sprawdź szczegóły wydarzenia
Sery, wina oraz piwa, a to wszystko w jednym miejscu. Już 5 sierpnia we Wrocławiu odbędzie się piąta edycja Wrocławskiej Fety, czyli Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Goście będą mogli skosztować lokalnych wyrobów od kilkudziesięciu wystawców, poszerzyć swoją wiedzę na temat tworzenia tych produktów, a także miło i smacznie spędzić czas w gronie najbliższych.
Wydarzenie odbędzie się 5 sierpnia i potrwa przez cały weekend, czyli do 7 sierpnia. Rozkład godzinowy poniżej:
- Piątek 15:00 – 22:00
- Sobota 11:00 – 22:00
- Niedziela 11:00 – 20:00
Dokładny program festiwalu
Piątek
15:00-15:15 – Oficjalne otwarcie festiwalu
Wydarzenie poprowadzi Robert Zieliński.
15:30-16:30 – Robimy wrocławską fetę! Część I – nastawienie sera
Goście wydarzenia będą mogli pod czujnym okiem Giena Mientkiewicza oraz Wojtka z Serów Łomnickich będą mogli stworzyć wyjątkowy na skalę kraju „wrocławski ser podpuszczkowy typu feta”. Owocem atrakcji będzie personalizowany wrocławski ser, który już po festiwalu, będzie miał okazję trafiać przez cały rok do wrocławskich oraz dolnośląskich restauracji i sklepów.
16:30-17:30 Inspirowane wrocławskimi browarami. Live cooking
Nie tylko piwo w kufrze, ale także w innej formie. Gieno Mientkiewicz pokaże jak gotować pyszne dania, kiedy to jednym ze składników jest piwo.
17:45-18:30 Grecja – smaki letnich podróży
Piotr Piekarz szef kuchni oraz Krystian Sakas sommelier wrocławskiej restauracji Greco opowiedzą gościom o winach, oliwkach i serach z najpopularniejszych rejonów i wysp greckich.
19:00 – 22:00 muzyka Good Vibe Dj Set – Free Your Soul
Sobota
12:00-13:00 Piwnica Świdnicka – gotowanie na żywo
13:00-14:00 Wrocław stolicą szlachetnych serów – spacer po dolnośląskich serowarniach
Gienio Mientkiewicz opowie o serowarach, szczególnie tych ukochanych przez mieszkańców Dolnego Śląska. W programie przewidziano także degustację.
14:00-15:00 Dolnośląskie wino. Co o nim wiesz?
O dolnośląskich winnicach opowie Mariusz Kapczyński.
15:00-16:00 Gdy polskie sery spotykają się z dolnośląskim winem
Konwersacja podczas której nie zabraknie nieoczywistych pytań i zwrotów akcji. Na scenie przepytają się Gieno Mientkiewicz (sery) i Mariusz Kapczyński (wino).
16:00-17:00 Paring sera i herbaty
To niecodzienne połączenie herbaty liściastej z najlepszymi serami dojrzewającymi daje niespodziewanie satysfakcjonujące odczucia. Organizatorzy zaserwują gościom cypryjskie sery od Yusufa (Hellimpol) w połączeniu z herbatami od Czajowni – marki herbat i herbaciarni.
18:30-19:30 Panel dyskusyjny – Piwo
20:00-21:00 Koncert zespołu First Man On Venus
Niedziela
12:00-13:00 Wino, ser i co jeszcze, czyli co wrocławianie podają do wina
Gieno Mientkiewicz pomoże w przygotowaniu wrocławskich klusek, które będą idealnym daniem do wina.
13:00-14:00 Zapytaj winiarza czyli pogadajmy o dolnośląskim winie
Interaktywne spotkanie z winiarzami na scenie i degustacja ich win.
14:00-15:00 Sorbet – pokaz przygotowania lodów serowych
15:00-16:00 Enoturystyka na Dolnym Śląsku – gdzie pojechać, co zobaczyć – wizyty u winiarzy
Mariusz Kapczyński opowie jak połączyć wakacyjne wojaże z wizytami w winnicach.
16:30-17:30 Robimy wrocławską fetę!
Część II – prace końcowe nad produkcją sera połączone z poczęstunkiem widowni.
18:00-19:30 Koncert wrocławskiego zespołu EASY DOSE
20:00 Zakończenie festiwalu