Jak oszczędzić jedzenie? Ponad 6 tysięcy posiłków uratowanych przez klientów Wroclavii - Wroinfo.pl

Jak oszczędzić jedzenie? Ponad 6 tysięcy posiłków uratowanych przez klientów Wroclavii

Dzięki jednej aplikacji udało się zaoszczędzić blisko 30 tys. posiłków. Klienci Wroclavii też mają w tym swój udział.
fot. materiały prasowe

Marnowanie jedzenia to globalny problem szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. Polska znajduje się na niechlubnym piątym miejscu w rankingu UE dotyczącym marnowania produktów spożywczych. Aby zapobiegać wyrzucaniu jedzenia stworzono aplikację Too Good To Go.

W 2021 r. najemcy Wroclavii za pomocą aplikacji ocalili 6 334 posiłki. Oznacza to, że ponad 6 tysięcy razy klienci centrum uratowali nadwyżki jedzenia z wybranych restauracji, kawiarni i sklepów działających we Wroclavii. Co więcej, każdy uratowany posiłek to 2,5 kg CO2e, które nie dostał się do atmosfery na marne.

Działania wspierające zrównoważony rozwój są dla nas bardzo ważne. Dlatego też postanowiliśmy wejść we współpracę z Too Good To Go i wspólnie starać się uratować jak najwięcej przygotowanych posiłków. Chcemy zwracać naszym klientom uwagę na problem marnowania jedzenia i w miarę możliwości przyczynić się do jego redukcji.

– mówi Grzegorz Grajkowski, Director of Operations Unibail-Rodamco-Westfield w Polsce

We Wroclavii aż 14 najemców dołączyło do programu, w Westfield Arkadia 12, w Galerii Mokotów 10, a w Galerii Wileńskiej 6! Zachęcamy pozostałych do zaangażowania się w te działania. Liczę, że w tym roku uda nam się ocalić jeszcze więcej paczek-niespodzianek z jedzeniem

– dodaje.

Wśród miejsc, które dołączyły do rewolucji z Too Good To Go, znalazły się: Starbucks, Costa Coffee , Etno Cafe, Carrefour Market, North Fish, U Hindusa, Makarun, Green Caffe Nero, Salad Story, A. Blikle, Grycan, Flying Tiger, Pasibus oraz Wrap Me!

Dzięki aplikacji Too Good To Go użytkownicy mają szansę uratować przed wyrzuceniem pełnowartościowe produkty czy posiłki, kupując je w bardzo atrakcyjnych cenach. Na tym rozwiązaniu skorzystają nie tylko klienci i restauratorzy, ale także środowisko.

Blisko 30 tysięcy wspólnie uratowanych posiłków i zaoszczędzonych 74,4 tys. CO2e to imponujący wynik! To również dowód na to, że nawet najmniejsze działania każdego z nas znaczą wiele dla środowiska. Jak na tym zyskuje? Każdą uratowana paczka-niespodzianka przyczynia się do mniejszej liczby zmarnowanych emisji CO2, a także przybliża nas do celu wyznaczonego przez ONZ. Ogromnie cieszę się, że naszym Partnerom idea walki z marnowaniem żywności jest tak bliska, a tym samym czekamy na kolejnych, by kontynuować naszą rewolucję w jeszcze większym gronie.

mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

Więcej z Wroinfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *