Międzynarodowy sukces wrocławskiego studenta. Zaprojektował punkt widokowy w Tanzanii - Wroinfo.pl

Międzynarodowy sukces wrocławskiego studenta. Zaprojektował punkt widokowy w Tanzanii

Projekt budynku z tarasem i wieżą widokową w środku Parku Narodowego Serengeti, zachwycił jurorów międzynarodowego konkursu „Terra Pura” platformy UNI. Autorem pracy jest Szymon Król - student Wydziału Architektury PWr.
pwr.edu.pl

Szymon Król – student Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej wziął udział w międzynarodowym konkursie “Terra Pura” platformy UNI. Jego projekt budynku z tarasem i wieżą widokową w środku Parku Narodowego Serengeti zachwycił jurorów.

Konkurs “Terra Pura”

Wyzwaniem postawionym przez organizatorów konkursu było zaprojektowanie tarasu, centrum widokowego, pawilonu czy innego punktu obserwacyjnego na terenie krateru Ngorongoro w Tanzanii, który będzie w jak najmniejszym stopniu interweniował w otoczenie. Kluczowe było wykorzystanie lokalnych materiałów i technik konstrukcyjnych, aby proponowane projekty mogły wtopić się w otoczenie i umożliwić człowiekowi kontakt z naturą.

Nadesłane prace oceniało międzynarodowe jury złożone z doświadczonych architektów z USA, Belgii i Wielkiej Brytanii.

“Niezwykłe, innowacyjne i pięknie opracowanie koncepcji i wykonanie projektu”

Szymon Król zaprezentował obiekt, który swoim kształtem nawiązuje do lokalnego ukształtowania terenu, czyli kraterów i gór. A oprócz tego wpisuje się w tradycje afrykańskiej architektóry regionu, dla której charakterystyczne są kopuły.

W środku budynku przewidziano dla turystów recepcję, strefę odpraw, a także miejsce w którym mogliby się czegoś napić oraz strefę ze sprzętem i specjalnym ubiorem na wyprawy. Podróżnicy okolicę mogliby podziwiać z drewnianego tarasu i wieży widokowej. Byłaby ulokowana na wysokości ponad 9 metrów. Autor zaproponował, żeby ściany obiektu powstały w technologii Superadobe, która jest często wykorzystywana w afrykańskich krajach.

Obiekt miałby sufit z otworami dzięki czemu do pomieszczenia wpadałoby światło słoneczne. Byłoby to możliwe, dzięki wodoodpornej membranie oraz nietypowemu dachowi. Spływający z membrany deszcz były wykorzystany jako woda pitna po jej przefiltrowaniu.

Jedna z jurorek Faith Okuma, dyrektor Surroundings Studio z Santa Fe – tak skomentowała projekt studenta z Wrocławia:

Niezwykłe, innowacyjne i piękne opracowanie koncepcji i wykonanie projektu. Zaszczytem było oceniać pracę na takim poziomie. Mam nadzieję, że odkryję, kim jest ten projektant i zobaczę więcej jego prac w przyszłości.

Szymon Król

Szymon Król jest na ostatnim semestrze studiów magisterskich na architekturze. O zwycięskim projekcie mówi:

Zależało mi na tym, by mój obiekt był jak najmniejszy. Nie chciałem, by swoją skalą przytłaczał i ingerował w zastany krajobraz w zbyt dużym stopniu. Głównym założeniem było więc to, by jak najlepiej wkomponować go w to miejsce. Stąd zrodziła się idea, żeby stworzyć budowlę, która swoją formą nawiąże do otaczających go kraterów czy gór. Biomorficzne kształty i ażurowe zadaszenie z nieregularnie posplatanych łodyg bambusa pomagają w zakamuflowaniu budynku, który patrzącemu z oddali turyście mógłby przypominać lokalną roślinność i rozmywające się w oddali górskie szczyty.  Wszystkie te zabiegi miały podkreślić, że człowiek jest tu jedynie gościem, a więc on sam, jak i jego ingerencja w tak niezwykły krajobraz, powinny zostać niemal niezauważalne wśród królestwa zwierząt i roślin.

Więcej z Wroinfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.