Jak przygotować popularną kawę z wrocławskich kawiarni? Poznaj przepis na Pumpkin Spice Latte!
Jesień to czas na rozgrzewające napoje, które dodają przytulności i ciepła w chłodne dni. Jednym z największych faworytów jest Pumpkin Spice Latte, który cieszy się ogromną popularnością we wrocławskich kawiarniach! Poznaj przepis na jego domową wersję.
Zobacz też: Gdzie na kawę we Wrocławiu?
Pumpkin Spice Latte
Składniki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki puree z dyni
- 1–2 łyżki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego (lub mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków)
- 1/2 szklanki mocnej, zaparzonej kawy lub 1 porcja espresso
- Bita śmietana (opcjonalnie, do posypania)
Przygotowanie
W małym rondelku połącz mleko, puree z dyni, cukier i przyprawę do ciasta dyniowego. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając cały czas. Gdy mleko będzie gorące, lecz nie wrzące – zdejmij z palnika i dodaj kawę oraz ekstrakt waniliowy. Użyj spieniacza lub ubij napój ręcznie.
Przelej do kubka i jeśli lubisz, dodaj bitą śmietanę i posyp jeszcze przyprawą do ciasta dyniowego lub cynamonem.
Na zdrowie!
Zobacz też: Gdzie na spacer z dzieckiem we Wrocławiu?