Kontrole kebabów we Wrocławiu. Zaledwie 20 procent lokali bez zarzutu
W całej Polsce przeprowadzono niedawno kontrole restauracji i lokali serwujących dania w formie z kebabu. Przeprowadziła je Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych. Niestety, w przeważającej części restauracji wykryto nieprawidłowości.
Zobacz też: Kebab we Wrocławiu. Gdzie zjeść turecką potrawę?
Nieprawidłowości w kebabach
Kebaby cieszą się ogromną popularnością wśrod Wrocławian. Możemy znaleźć je zarówno w budkach i foodtruckach, jak i w mniejszych lokalach czy restauracjach ze stolikami oraz obsługą. Okazuje się jednak, że nie w każdym miejscu zjemy tak samo dobrego kebaba.
W trakcie przeprowadzonej kontroli wyszło na jaw, że prawie 82 procent lokali wykazuje nieprawdłowości. Te dotyczyły zarówno jakości, jak i opisu i oznaczenia serwowanych dań. Analizie labolatoryjnej poddano blisko 100 dań, z czego ponad połowa wykazała nieprawidłowości. W przypadku oznaczeń było jeszcze gorzej – tu nieprawidłowości zauważono w 104 na 139 skontrolowanych dań.
Najwięcej dotyczyło mylnego oznaczenia rodzaju mięsa, np. zamiast jagnięciny serwowano mięso dorobiowo-wołowe, a także innych produktów – zamiast sera Feta serwowano sałatkowy.
Zobacz też: Gdzie na pizzę we Wrocławiu? Przedstawiamy najciekawsze propozycje