Nie marnuj jedzenia – wrocławska akcja skierowana do branży gastronomicznej
Restauracje, cukiernie i kawiarnie codziennie zużywają tony jedzenia, jednak często dzieje się tak, że na koniec dnia spora ilość potraw i produktów zostaje. Kończy się to tym, że punkty gastronomiczne wyrzucają ogromne ilości jedzenia. Sytuacja wcale nie musi tak wyglądać – produktów nie trzeba wyrzucać i właśnie z taką inicjatywą wychodzi Wrocław: Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj.
Urząd Miejski Wrocławia razem z Bankiem Żywności i Foodsharing Wrocław
Akcja Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj to część kampanii miejskiej Wrocław nie marnuje.
W ramach projektu przeprowadzone zostaną pilotażowe akcje informacyjne, które rozpoczną się od lokali zlokalizowanych na rynku, pl. Grunwaldzkim, Nadodrzu, Ołbinie, a także na przedmieściach: Oławskim, Świdnickim i Odrzańskim.
Przedsiębiorcy branży gastronomicznej otrzymają cyfrowe ulotki informacyjne, z których dowiedzą się, co zrobić z niewykorzystanym jedzeniem. Dodatkowo punkty, które zaangażują się w akcję, będą oznakowane specjalną naklejką #WROCŁAWNIEMARNUJE.
Na początku akcja będzie obejmowała tylko lokale gastronomiczne, ale z czasem zostanie poszerzona o targowiska, bazary, hotele, czy punkty działkowe.
Szanuj środowisko i przeciwdziałaj rozprzestrzenianiu się gryzoni
Jakie produkty można oddać w ramach akcji?
- warzywa
- owoce,
- mąka,
- cukier,
- mięso przetworzone,
- artykuły spożywcze oraz napoje, których data przydatności do spożycia dobiega końca.
Mięso, nabiał, ryby oraz jaja to produkty, które szybko się psują, dlatego nie są brane pod uwagę w ramach akcji.
Gdzie oddać produkty?
Mniejsze ilości jedzenia przyjmie FoodSharing Wrocław, który na terenie miasta prowadzi już 12 jadłodzielni – lodówek, z których mogą korzystać wszyscy mieszkańcy. Przedsiębiorcy ustalą szczegóły odbiorów żywności, pisząc na adres: wroclaw@foodsharing.pl.
Po większe ilości jedzenia należy skontaktować się z Bankiem Żywności Wrocław. W celu ustalenia szczegółów należy napisać na adres: info@bankzywnosc.wroclaw.pl.
Warto również dodać, że w myśl ustawy o podatku od towarów i usług, od 2013 r. restauracje, kawiarnie, sklepy, hurtownie czy supermarkety mogą przy przekazywaniu żywności skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT, a także zaliczyć wartość tych produktów do kosztów uzyskania przychodu.